راهش
مرجع تخصصی اخبار حقوقی ایران و جهان

عواقب بخشیدن مهریه / چطور زن حتی بدهکار میشود ؟

آیا بخشیدن مهریه عواقب هم دارد؟ آثار و نتایج بخشیدن مهریه چیست؟ پیامدهای بخشش مهریه چه چیزهایی هستند؟

در این مقاله علاوه بر یادآوری چند نکته مهم درباره بخشیدن مهریه به یک مورد عجیب در بخشش مهریه نیز اشاره می شود که زن هنگام بخشش مهریه ممکن است به همسرش حتی بدهکار هم بشود. پس حتما تا انتهای این یادداشت را با دقت مطالعه کنید.

بخشیدن مهریه در دفترخانه

مهریه مهمترین حق مالی است که زن از زمان عقد مالک آن می شود. از همان موقع می تواند آن را از همسرش مطالبه کند و یا آن را ببخشد و از این طریق ذمه همسرش را بری کند.

زنان بسیاری در طول زندگی مشترک تصمیم به بخشیدن تمام یا قسمتی از مهریه خود می‌گیرند. برای این کار باید به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده و با در دست داشتن مدارک شناسایی و قباله ازدواج خود از سردفتر تقاضای تنظیم سندی با مضمون بخشش مهریه نمایند.

اما سوال اینجاست که آیا بخشیدن مهریه عواقبی هم دارد؟ پیامدهای بخشش مهریه چیست؟

برای پاسخ دادن به این سوال باید بگوییم در صورتی که خانمی مهریه اش را به همسرش ببخشد و پس از مدتی از کار خود پشیمان بشود در صورتی که سند تنظیم‌شده در دفترخانه در قالب ابرا بوده باشد، دیگر زن حق رجوع از ابرا را نخواهد داشت. زیرا ذمه همسرش را از پرداخت مهریه بری کرده است.

طبق ماده ۲۸۹ قانون مدنی ابرا به این معناست که طلبکار با درخواست خودش از دریافت طلبش صرف نظر کند و در صورتی که زوجه همسرش را از پرداخت مهریه بری الذمه کرده باشد دیگر امکان رجوع وجود ندارد و پشیمانی هیچ تاثیری نخواهد داشت.

از پیامدهای دیگر بخشیدن مهریه این است که در صورتی که زنی به هر علت تصمیم به بخشیدن مهریه خود بگیرد و با بخشش مهریه، ذمه همسرش را بری کند و پس از مدتی تصمیم به جدایی بگیرد و زوجین بخواهند از این دیگر جدا بشوند، باید طلاق توافقی بگیرند.

طلاق توافقی در قالب طلاق خلعی انجام می گیرد، در این نوع طلاق زن باید با پرداخت مالی به شوهرش از او طلاق بگیرد و مربوط به حالتی است که زن آن قدر از شوهرش متنفر باشد که حاضر باشد مالی را به او پرداخت کند تا از قید زوجیت وی رهایی یابد. این مال که در اصطلاح حقوقی به آن عوض می گویند، می تواند کمتر یا معادل یا بیشتر از میزان مهریه تعیینی او باشد.

بنابراین اگر زنی مهریه اش را به شوهرش ببخشد و پس از مدتی قصد جدایی از وی داشته باشد، در این صورت باید مالی را پرداخت کند که اگر مهریه اش را نبخشیده بود به این میزان متضرر نمی شد. زیرا هم مهریه اش را بخشیده و هم این که اکنون باید مجدداً مالی را به همسرش ببخشد تا از قید زوجیت وی رهایی پیدا کند.

دو نکته مهم در بخشیدن مهریه

بنابر آنچه گفته شد از عواقب بخشش مهریه این است که

اولاً زن حق رجوع ندارد و پشیمانی او تاثیری در عملی که انجام داده ندارد و تا انحلال زمان نکاح نیز دیگر نمی تواند مهریه را مجددا از شوهرش مطالبه کند و این فرصت مالی را از دست داده است.

دوم اینکه اگر مهریه اش را ببخشد و پس از مدتی تصمیم به طلاق توافقی بگیرند باید مالی را برای این موضوع پرداخت کند و این باعث می شود زن از نظر مالی مجدداً متضرر بشود.

برای درک صحیح یکی دیگر از عواقب بخشیدن مهریه در نظر بگیرید زنی قصد جدایی از همسرش را داشته باشد ولی مرد به این امر رضایت نداشته باشد.
اکنون که زن مهریه اش را بخشیده دیگر وسیله ای برای راضی کردن مرد به امر طلاق ندارد.

بنابراین اگر زنی مهریه خود را ببخشد و پس از مدتی بخواهد از شوهرش جدا بشود، در صورتی که وکالت طلاق نداشته باشد و هیچ‌یک از شرایطی که در عقدنامه ذکر شده محقق نشده باشد،دیگر وسیله ای وجود ندارد تا به کمک آن شوهرش را راضی به طلاق کند ولی اگر مهریه اش را نبخشیده بود شاید می توانست با تطمیع شوهرش به بخشیدن تمام یا بخشی از مهریه، او را راضی به طلاق دادن می‌کرد.

عاقبت عجیب بخشیدن مهریه در دوران عقد

فرض کنید مهریه خانمی یک دستگاه آپارتمان معین است. خانم قبل از زندگی مشترک و رابطه زناشویی و در زمان عقد مهریه اش را به آقا می بخشد.

پس از این به هر علت کار به طلاق و جدایی می کشد. در این صورت با توجه به این که مهریه زنی که رابطه زناشویی نداشته نصف مهریه کامل است، زن مستحق فقط دریافت نصف مهریه است و باید قیمت نصف دیگر آپارتمان را که مهریه اش بوده به مرد بپردازد.

به هر حال توصیه می شود که اگر خانمی قصد بخشش مهریه خود را دارد حتماً تمام شرایط را بسنجد و با چشم باز به این امر دست بزند و ترجیحا در برابر دریافت حق یا امتیازی مثل وکالت طلاق این کار را انجام دهد.

برای مشاوره در خصوص بخشش مهریه می توانید با ما در تماس باشید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
3 نظرات
  1. خجسته می گوید

    سلام این بخشش در مورد خاص وزمان عقد وقبل از رابطه زناشویی است واگر در دفاتر اسناد رسمی باشد حتما به عقدیها تفهیم می‌شود که نصف مهریه را بذل کنند درقبال اخذ وکالت طلاق کما اینکه این سندها بیشتر با بوجود آمدن فشار روحی وناراحتی وزجر وشکنجه برای سردفتر است اما با توجه به شرایط خاص وتنفر وان جاری که بین زوجین بوجود آمده با توجه به اینکه فعلا اگر زن مهریه را نبخشد مرد هم لجبازی می‌کند وطلاق نمی‌دهد وزن را زجر وشکنجه می‌دهد ودر همان مدت با گرفتن حکم از دادگاه ازدواج مجدد نیز می‌نماید برای هزار واذیت در حالیکه اگر قرار است این اتفاق بیفتد بهتر است زن در ازای اخذ وکالت تام الاختیار وبلاعزل طلاق مهریه را ببخشد وحداقل آرامش وآسایش یابند با تجربه ایی که بنده داشته ام اگر اول با توافق وبدون درگیری ولجبازی ومشکل بوجود آوردن برای همدیگر بذل در قبال اخذ وکالت طلاق صورت گیرد آسایش وآرامش وکوتاه ترین زمان برای هزار واذیت همدیگز خواهد بود بنده به شخصه آثار وتوابع این عدم توافق را که کشاکش واذیت وطولانی شدن پروسه جدایی وگلاویز بودن را

  2. محمد می گوید

    اگر مردی از همسرش خیانت ببیند و همسرش هم خواهش کند که او را ببخشد. اما مرد به او پیشنهاد دهد که در صورت بخشش مهریه، او هم خیانتش را می بخشد، به نظرتان کار اخلاقی و صحیح است و راهکار قانونی در این رابطه وجود دارد؟

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.