سازمان جهانی بهداشت روز دوشنبه هشدار داد که امیدواری ها به پایان همه گیری ویروس کرونا در سطح جهان تا پایان سال ۲۰۲۱ میلادی «غیر واقع بینانه» و «زودهنگام» است.
مایکل رایان، مدیر برنامه امور اضطراری سازمان جهانی بهداشت با این حال گفت که کشف واکسن های موثر برای پیشگیری از بیماری «کووید ۱۹» می تواند به کاهش چشمگیر رقم مرگ و میر بر اثر ابتلا به این بیماری همه گیر کمک کند.
این مقام ارشد سازمان جهانی بهداشت افزود که تلاش های بشر طی ماههای آینده باید بر روی کاهش موارد سرایت ویروس کرونا متمرکز شود.
مدیر برنامه امور اضطراری سازمان جهانی بهداشت اظهار داشت: «ما اگر زیرک باشیم می توانیم تا پایان سال به موارد بستری شدن و مرگ و میر مرتبط با همه گیری کرونا خاتمه دهیم.»
وی همچنین از داده های پژوهش های اخیر که از تاثیر واکسن های کشف شده برای بیماری «کووید ۱۹» حکایت دارد ابراز خرسندی کرد. مایکل رایان گفت: «فکر کنم که اگر واکسن ها علاوه بر کاهش موارد مرگ و میر و بستری شدن در بیمارستان ها بر روی خطر سرایت و روند انتقال بیماری هم تاثیر چشمگیری بگذارد می توانیم به سمت کنترل همه گیری کرونا حرکت کنیم.»
او با این حال هشدار داد که هیچ تضمینی برای کنترل این همه گیری که روند شیوع آن در حال تغییر و تحول است وجود ندارد.
تدروس آدهانوم، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت نیز از واکسیناسیون جوانان و گروه های کم خطر در کشورهای ثروتمند پیش از اعضای کادر درمان در کشورهای در حال توسعه ابراز تاسف کرد. وی گفت که کشورها نباید در رقابت با یکدیگر برای واکسیناسیون جمعیت کشورهایشان باشند بلکه واکسیناسیون باید روندی «جهانی» در نظر گرفته شود.
هشدار سازمان جهانی بهداشت مبنی بر عدم پایان همه گیری کرونا تا پایان سال ۲۰۲۱ در حالی مطرح می شود که آمار ابتلا به این ویروس در سطح جهان هفته گذشته پس از شش هفته بار دیگر سیر صعودی پیدا کرد. سازمان جهانی بهداشت یکی از عوامل موثر در توقف روند کاهش موارد ابتلا به بیماری «کووید ۱۹» را رفع محدودیت های وضع شده برای جلوگیری از شیوع این بیماری در برخی کشورها اعلام کرده است.
هشدار سازمان جهانی بهداشت دربارۀ ویروس مرموز «کووید مستمر
آخرین تحقیقات دربارۀ ویروس کرونا و آثار آن بر بدن مبتلایان نشان داده است که این ویروس در بدن شمار قابل توجهی از بیماران کووید۱۹ برای مدتی بسیار طولانیتر از دوره متعارف باقی میماند و در برخی موارد حتی باعث ناتوانی بیماران میشود؛ موضوعی که باعث شده تا سازمان جهانی بهداشت درباره مقاومت برخی گونههای این ویروس در بدن بیماران هشدار دهد.
این سازمان اعلام کرد که «کووید مستمر» باید از سوی کشورها و مقامات بهداشتی «در بالاترین درجه اهمیت» قرار بگیرد.
هانس کلوگه، مدیر بخش اروپایی سازمان جهانی بهداشت در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: «این موضوع یک اولویت روشن برای سازمان جهانی بهداشت است. اگر بخواهیم عواقب طولانی مدت و راههای درمان کووید۱۹ را بشناسیم باید به افرادی که برای مدت طولانی علائم ابتلا به این بیماری را دارند، توجه جدی بکنیم.»
دلیل اینکه چرا برخی از بیماران برای ماهها همچنان درگیر بیماری کووید۱۹ هستند، روشن نیست. این افراد پس از مثبت شدن آزمایش کرونا و با وجود آنکه تحت درمان قرار میگیرند، برای ماهها برخی از علائم این بیماری همچون خستگی مفرط، مشکلات تنفسی، اختلالات عصبی و مشکلات قلبی را دارند.
هانس کلوگه میگوید: «این موضوع واقعی و درخور توجه است. بطور متوسط از هر ۱۰ مبتلای به کووید۱۹ یک نفر همچنان پس از ۱۲ هفته علائم این بیماری را نشان میدهد و گاه این مدت بسیار بیشتر است.»
سازمان جهانی بهداشت از مقامات بهداشت و موسسات تحقیقات پزشکی اروپایی خواسته است که «یک برنامه تحقیقاتی مشترک» را برای جمع آوری هماهنگ دادهها در این باره آغاز کنند و بر اساس یافتههای خود و با همکاری دیگر اعضای این سازمان، یک برنامۀ استراتژیک جامع برای چگونگی درمان مبتلایان به «کووید مستمر» طراحی کنند.
پیش از این در اوایل ماه فوریه سازمان جهانی بهداشت اولین سمینار مجازی را در موضوع «کووید مستمر» برای یافتن تعریفی از این بیماری، نامگذاری رسمی آن و روشهای هماهنگ مطالعه و مقابله با آن برگزار کرده بود.
نگرانی سازمان جهانی بهداشت از عدم کارایی واکسنها در مقابل گونههای جدید ویروس کرونا
سازمان جهانی بهداشت میگوید ظهور انواع جدید بیماری کووید-۱۹ پرسشهایی را در خصوص کارکرد واکسنهای موجود علیه ویروس کرونا ایجاد کرده و نگرانیهایی را در این رابطه پدید آورده است.
تدروس ادهانوم، مدیر کل سازمان جهانی بهداشت در یک جلسه توجیهی که برای رسانهها ترتیب داده بود گزارشهای دریافتی از آفریقای جنوبی را نگران کننده دانست و افزود: «آنچه در خصوص واکسن آسترازنیکا در آفریقای جنوبی رخ داد یک یادآوری برای ماست که بدانیم برای کنترل زنجیره شیوع ویروس کرونا بیش از همه باید به اقدامات بهداشتی اثبات شده اتکا کنیم.»
اشاره آقای ادهانوم به گزارشهایی است که نشان داده واکسن آسترازنیکا-آکسفورد بر روی گونه جهش یافته ویروس کرونا در آفریقای جنوبی اثر چندانی نداشته است. دولت آفریقای جنوبی اعلام کرده فعلا تزریق این واکسن تولید بریتانیا را متوقف میکند.
مدیر کل سازمان جهانی بهداشت در بخش دیگری از اظهارتش اعلام کرد: «انتظار میرود طی روزهای آینده در خصوص وضعیت واکسن آسترازنیکا تصمیمگیری شود و توصیههایی در این رابطه منتشر شود.» ادهانوم همچنین تاکید کرد که این سازمان میلیونها دوز از واکسنهای مختلف را برای کشورهای فقیر ارسال میکند.
این سازمان هفته گذشته اعلام کرده بود که بیش از سه چهارم واکسنهای تولید شده تنها در ۱۰ کشور توزیع شده و در حدود ۱۳۰ کشور جهان هنوز هیچ واکسنی تزریق نشده است.
دکتر سومیا سوامیناتان، یکی از پژوهشگران ارشد سازمان جهانی بهداشت در خصوص وضعیت واکسن آسترازنیکا اعلام کرد مردم نباید از آنچه در آفریقای جنوبی اتفاق افتاده نتیجهگیری کنند که این واکسن برای ایمنی در مقابل ویروس کرونا موثر نیست.
او در ادامه افزود: «تمام شواهد موجود تا به امروز نشان میدهد واکسنهای تولید شده تاکنون میزان مرگ و بستری شدن در بیمارستان و بیماری شدید را به شکل قابل توجهی کاهش داده است.»
به نظر میرسد سایر واکسنهای کووید-۱۹ که توسط شرکتهای فایزر بیانتکس و جانسون ساخته شده نیز در مقابل سویه جدیدی از ویروس کرونا که برای نخستین بار در آفریقای جنوبی شناسایی شده کم اثر هستند؛ هرچند تحقیقات نشان میدهد این واکسنها دستکم میتوانند از بیماری شدید فرد جلوگیری کنند.