معنی لغات حقوقی ( ک )
کابوتاژ
کابوتاژ عبارت از حمل کالا از یک نقطه به نقطه دیگر کشور از راه دریا یا رودخانههای مرزی است و کالایی که از لحاظ نزدیکی راه یا رعایت صرفه تجارتی از یک نقطه به نقطه دیگر کشور با عبور از خاک کشور خارجی حمل شود نیز مشمول مقررات کابوتاژ میشود و در این موارد هرگاه کالای کابوتاژی با وسایط نقلیه داخلی حمل شود وسیله نقلیه نیز تابع تشریفات کالای کابوتاژی خواهد بود. (ماده ۲۳۴ آییننامه اجرایی قانون امور گمرکی مصوب ۲۰/۱/۱۳۵۱)
کاداستر
علائم و نشانههای مربوط به تحدید حدود املاک و حریم (کاداستر). (بند ب ماده ۱ از قانون تعیین و حفاظت علائم و نشانههای زمینی مربوط به نقشهبرداری و تحدید و حدود و حریم مصوب ۱۹/۹/۱۳۵۱)
کادرثابت
کادر ثابت به پرسنلی اطلاق میگــردد که بـرای انجام خدمت مستمـر در نیروی انتظامی استخدام میشوند و عبارتند از: ۱- پرسنل انتظامی، ۲- کارمندان، ۳- محصلین. (ماده ۱۰ قانون مقررات استخدامی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۲۷/۴/۱۳۷۴)
کارآموز
از لحاظ مقررات این قانون، کارآموز به افراد ذیل اطلاق میشود: الف- کسانی که فقط برای فراگرفتن حرفه خاص، بازآموزی یا ارتقای مهارت برای مدت معین در مراکز کارآموزی یا آموزشگاههای آزاد آموزش میبینند. ب- افرادی که به موجب قرارداد کارآموزی به منظور فراگرفتن حرفهای خاص برای مدت معین که زائد بر سه سال نباشد، در کارگاهی معین به کارآموزی توأم با کار اشتغال دارند، مشروط بر آنکه سن آنها از ۱۵ سال کمتر نبوده و از ۱۸ سال تمام بیشتر نباشد. (ماده ۱۱۲ قانون کار مصوب ۲۹/۸/۱۳۶۹ مجمع تشخیص مصلحت نظام)
کارآموزی دانشجویان : منظور از کارآموزی دانشجویان در دستگاههای دولتی، انجام این خدمت خارج از حوزه وزارتی است که دانشجویان در آن تحصیل مینمایند. (تبصره ماده ۱ آییننامه اجرایی قانون اجازه پرداخت کمک هزینه به دانشجویانی که به عنوان کارآموز در دستگاههای اجرایی خدمت مینمایند مصوب ۲۳/۱۲/۱۳۷۴ هیأت وزیران)
کار با اشعه : کار با اشعه هرگونه کار یا فعالیتی است که در ارتباط با منابع مولد اشعه انجام شود. (بند ۳ ماده ۲ قانون حفاظت در برابر اشعه مصوب ۲۰/۱/۱۳۶۸)
کارپرداز
کارپرداز مأموری است که از بین مستخدمین رسمی واجد صلاحیت دستگاه ذیربط به این سمت منصوب میشود و نسبت به خرید و تدارک کالاها و خدمات مورد نیاز طبق دستور مقامات مجاز با رعایت مقررات اقدام مینماید. (ماده ۳۵ قانون محاسبات عمومی کشور مصوب ۱/۶/۱۳۶۶)
کارت شناسایی ملی
سند شناسایی اتباع ایرانی است که توسط سازمان صادر میشود و در آن مشخصات فردی، شماره ملی و کدپستی محل سکونت دارنده کارت درج میشود. (بند چ ماده ۱ آییننامه اجرایی قانون الزام اختصاص شماره ملی وکدپستی برایکلیه اتباع ایرانی مصوب۱/۱۲/۱۳۷۸هیأت وزیران)
کار در دست اجرا
کار در دست اجرا عبارت است از کاری که رسماً به واحد ساخت (پیمانکار) ارجاع شده باشد. (بند ب ماده ۶ از آییننامه تشخیص صلاحیت و ارجاع کار به پیمانکاران مصوب ۶/۶/۱۳۷۶ هیأت وزیران)
کار روز
کار روز کارهایی است که زمان انجام آن از ساعت ۶ بامداد تا ۲۲ میباشد و کار شب کارهایی است که زمان انجام آن بین ۲۲ تا ۶ بامداد قرار دارد. کار مختلط نیز کارهایی است که بخشی از ساعات انجام آن در روز و قسمتی از آن در شب واقع میشود. در کارهای مختلط ساعاتی که جزء کار شب محسوب میشود کارگر از فوقالعاده موضوع ماده ۵۸ این قانون استفاده مینماید. (ماده ۵۳ قانون کار مصوب ۲۹/۸/۱۳۶۹ مجمع تشخیص مصلحت نظام)
کار شب
کار روز کارهایی است که زمان انجام آن از ساعت ۶ بامداد تا ۲۲ میباشد و کار شب کارهایی است که زمان انجام آن بین ۲۲ تا ۶ بامداد قرار دارد. کار مختلط نیز کارهایی است که بخشی از ساعات انجام آن در روز و قسمتی از آن در شب واقع میشود. در کارهای مختلط، ساعاتی که جزء کار شب محسوب میشود کارگر از فوقالعاده موضوع ماده ۵۸ این قانون استفاده مینماید. (ماده ۵۳ قانون کار مصوب ۲۹/۸/۱۳۶۹ مجمع تشخیص مصلحت نظام)
کار شده
به اشیایی اطلاق میشود که علاوه بر عملیاتی که طبق بند الف گفته شده عملیات دیگر نیز درباره آنها انجام شده باشد. (بند ب از فصل پانزدهم قانون اصلاح قانون تعرفه گمرکی مصوب ۱۰/۴/۱۳۳۷)
کارشناس
شخصی است حقیقی که در رشته یا رشتههای خاص، پس از خاتمه تحصیلات دانشگاهی حداقل معادل لیسانس، تخصص و تجربه داشته و سابقه و خدمات او طبق این آییننامه در حدود متعارف مورد رسیدگی و تأیید سازمان قرار گرفته است. (بند الف ماده ۱ آییننامه تشخیص صلاحیت و طبقهبندی مهندسان مشاور و کارشناسان مصوب ۱/۳/۱۳۵۹ شورای انقلاب)
کارشناسان رسمی
کلیه کارشناسان رسمی عضو کانون کارشناسان رسمی محسوب میشوند و تابع مقررات این قانون و نظامات کانون میباشند. (از ماده ۱ لایحه قانونی مربوط به استقلال کانون کارشناسان رسمی مصوب ۱/۸/۱۳۵۸ شورای انقلاب)
کارفرما : کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او در مقابل دریافت حقالسعی کار میکند. … (از ماده ۳ قانون کار مصوب ۲۹/۸/۱۳۶۹ مجمع تشخیص مصلحت نظام)
کارفرمای کشاورزی
کارفرمای کشاورزی از لحاظ این قانون هر شخص حقیقی یا حقوقی است که کارگر طبق قرارداد کار برای او یا از طرف او در یک یا چند شغل از مشاغل کشاورزی کار میکند و در این قانون کارفرما نامیده میشود. (از ماده ۵ قانون کار کشاورزی مصوب ۷/۳/۱۳۵۳)
کارکنان بانک
به افرادی اطلاق میشود که به موجب حکم صادر شده یا قرارداد منعقد شده به خدمت درآمده باشند. (بند ۵ ماده ۱ آییننامه استخدامی نظام بانکی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۲۶/۱۱/۱۳۷۹ هیأت وزیران)
کارکنان و کارگزاران
افرادی هستند که در دستگاهها به صورت تمام وقت به خدمت اشتغال دارند و از این پس به اختصار کارگزاران نامیده میشوند. (بند د ماده ۱ از آییننامه اجرایی قانون ممنوعیت ادامه تحصیل کارگزاران کشور در ساعات اداری مصوب ۱۲/۴/۱۳۷۳ هیأت وزیران)
کارگاه
کارگاه محلی است که کارگر به درخواست کارفرما یا نماینده او در آنجا کار میکند، از قبیل مؤسسات صنعتی، کشاورزی، معدنی، ساختمانی، ترابری مسافربری، خدماتی، تجاری، تولیدی، اماکن عمومی و امثال آنها. کلیه تأسیساتی که به اقتضای کار متعلق به کارگاهاند، از قبیل نمازخانه، ناهارخوری، تعاونیها، شیرخوارگاه، مهدکودک، درمانگاه، حمام، آموزشگاه حرفهای، قرائت خانه، کلاسهای سوادآموزی و سایر مراکز آموزشی و اماکن مربوط به شورا و انجمن اسلامی و بسیج کارگران، ورزشگاه و وسایل ایاب و ذهاب و نظایر آنها جزءکارگاه میباشند. (ماده۴ قانونکار مصوب ۲۹/۸/۱۳۶۹ مجمع تشخیص مصلحت نظام)
کارگر
کارگر از لحاظ این قانون کسی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حقالسعی اعم از مزد، حقوق، سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار میکند. (ماده ۲ قانون کار مصوب ۲۹/۸/۱۳۶۹ مجمع تشخیص مصلحت نظام)
کارگر کشاورزی : کارگر کشاورزی از لحاظ این قانون کسی است که به هر عنوان به موجب قرارداد کتبی و شفاهی با کارفرما یا نماینده او تعهد نماید در مقابل دریافت حقوق یا مزد به یک و یا چند شغل از مشاغل کشاورزی اشتغال داشته و کار نماید. (ماده ۱ لایحه قانونی اصلاح لایحه قانونی اصلاح پارهای از مواد قانون کار کشاورزی مصوب ۱۵/۴/۱۳۵۹ شورای انقلاب)
کارگر نوجوان
کارگری که سنش بین ۱۵ تا ۱۸ سال تمام باشد، کارگر نوجوان نامیده میشود. (از ماده۸۰ قانون کار مصوب ۲۹/۸/۱۳۶۹ مجمع تشخیص مصلحت نظام)
کارگزاران
افرادی هستند که در دستگاهها به صورت تمام وقت به خدمت اشتغال دارند و از این پس به اختصار کارگزاران نامیده میشوند. (بند د ماده ۱ از آییننامه اجرایی قانون ممنوعیت ادامه تحصیل کارگزاران کشور در ساعات اداری مصوب ۱۲/۴/۱۳۷۳ هیأت وزیران)
کارگزاران بورس
کارگزاران بورس اشخاصی هستند که شغل آنها دادوستد اوراق بهادار است و معاملات در بورس منحصراً توسط این اشخاص انجام میگیرد. (بند ۳ ماده ۱ از قانون تأسیس بورس اوراق بهادار مصوب ۲۷/۲/۱۳۴۵)
کارگشا
وزارت عدلیه میتواند برحسب ضرورت و احتیاج از داوطلبان شغل وکالت که معلوماتشان کافی برای درجات سهگانه نیست مطابق نظامنامه مخصوص امتحان نموده اجازه وکالت در محاکم صلح یا محقق ثبت یا نزد مأمورین صلح در حوزههای معین بدهد – اگر داوطلب مزبور در حین اجرای این قانون مشغول وکالت بوده و صلاحیت او برای درجات سهگانه فوق تصدیق نشده است از امتحان معاف خواهد بود این اشخاص کارگشا نامیده میشوند. (ماده ۱ قانون وکالت مصوب ۲۵/۱۱/۱۳۱۵)
کار متناوب
کار متناوب کاری است که نوعاً در ساعات متوالی انجام نمییابد بلکه در ساعات معینی از شبانهروز صورت میگیرد. (ماده ۵۴ قانون کار مصوب ۲۹/۸/۱۳۶۹ مجمع تشخیص مصلحت نظام)
کار مختلط
کار مختلط نیز کارهایی است که بخشی از ساعات انجام آن در روز و قسمتی از آن درشب واقع میشود. (از ماده ۵۳ قانون کار مصوب ۲۹/۸/۱۳۶۹ مجمع تشخیص مصلحت نظام)
کارمندان
کارمندان پرسنلی هستند که براساس مدارج تحصیلی یا مهارت تجربی و تخصصی استخدام شده و بدون استفاده از درجات، علائم و لباس نظامی به یکی از رتبههای پیشبینی شده در این قانون نایل میشوند. (ماده ۲۴ قانون ارتش جمهوری اسلامی ایران مصوب ۷/۷/۱۳۶۶)
کار نوبتی
کار نوبتی عبارت است از کاری که در طول ماه گردش دارد، به نحوی که نوبتهای آن در صبح یا عصر یا شب واقع میشود. (ماده ۵۵ قانون کار مصوب ۲۹/۸/۱۳۶۹ مجمع تشخیص مصلحت نظام)
کاسب
صاحب کسبی که فروش آن به صورت خرده و جزئی است و عملیات عمدهفروشی ندارد. (بند ۹ از ماده ۱ قانون شرکتهای تعاونی مصوب ۱۶/۳/۱۳۵۰)
کاشف
کاشف از نظر این آییننامه کسی است که به طور مستقیم یا بر اثر وصول خبر، کالای قاچاق یا وقوع و ارتکاب عمل قاچاق را کشف نماید و نام و مشخصات وی در صورتمجلس بدوی کشف درج شده باشد. (ماده ۵ آییننامه اجرایی ماده ۳۱ قانون تأسیس سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی و اساسنامه آن مصوب ۱۳۷۰ و تبصره ۱ ماده واحده قانون اصلاح ماده ۱۹ قانون مجازات قاچاق مصوب ۱۳۱۲ و اصلاحیههای بعدی آن مصوب ۱۳۶۳ مصوب ۲۲/۴/۱۳۷۳ هیأت وزیران)
کاشف معدن
کاشف معدن کسی است که پروانه اکتشاف از وزارت صنایع و معادن تحصیل نموده و بر طبق آییننامه اکتشاف عمل کرده و کشف معدن به نام او ثبت و گواهینامه کشف صادر شده باشد. (ماده ۴ قانون معادن مصوب ۲۱/۲/۱۳۳۶)
کالاهای خاص نظامی
منظور از کالاهای خاص نظامی مندرج در ماده ۳ قانون مقررات صادرات و واردات سال، ۱۳۶۴ کالاهایی است که منحصراً در امور نظامی یا انتظامی به کار میرود. (از ماده ۳ آییننامه اجرایی مقررات صادرات و واردات سال ۱۳۶۴ مصوب ۱۷/۶/۱۳۶۴ هیأت وزیران)
کالای انتقالی
کالای انتقالی کالایی است که در لنگرگاهها یا بندرها یا فرودگاههای کشور از یک کشتی به کشتی دیگریا از یک هواپیما به هواپیمایی دیگر انتقال داده شود. (ماده ۱۹۹ آییننامه اجرایی قانون امور گمرکی مصوب ۲۰/۱/۱۳۵۱)
کالای مجاز
کالایی است که صدور یا ورود آن با رعایت ضوابط نیاز به کسب مجوز ندارد. (بند ۱ ماده ۲ قانون مقررات صادرات و واردات مصوب ۴/۷/۱۳۷۲)
کالای مشروط
کالایی است که صدور یا ورود آن با کسب مجوز امکانپذیر است. (بند ۲ ماده ۲ قانون مقررات صادرات و واردات مصوب ۴/۷/۱۳۷۲)
کالای ممنوع
کالایی است که صدور یا ورود آن به موجب شرع مقدس اسلام (به اعتبار خرید و فروش یا مصرف) یا به موجب قانون ممنوع گردد. (بند ۳ ماده ۲ قانون مقررات صادرات و واردات مصوب ۴/۷/۱۳۷۲)
کانون بانکها
کانون بانکها دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی بوده و به موجب اساسنامهای که به تصویب شورای پول و اعتبار خواهد رسید اداره خواهد شد. (بند ب ماده ۳۸ قانون پولی و بانکی کشور مصوب ۱۸/۴/۱۳۵۱)
کانون سردفتران
وزارت عدلیه در نقاطی که مقتضی بداند کانون سردفتران تشکیل خواهد داد- کانون مزبور دارای شخصیت حقوقی و از حیث عواید و مخارج مستقل و از نظر نظامات تابع وزارت عدلیه است. (ماده ۲۸ قانون دفتر اسناد رسمی مصوب ۱۵/۳/۱۳۱۶)
کانونکارشناسان رسمی
کانون کارشناسان رسمی دارای شخصیت حقوقی است که در مقر هر دادگاه استان تشکیل میشود. تشکیل کانون کارشناسان رسمی هر استان منوط بر این است که تعداد کارشناسان رسمی آن استان به سی نفر برسد و تا وقتی که عده کارشناسان به حد نصاب مذکور نرسیده کارشناسان رسمی آن استان تابع مقررات و نظامات کانون کارشناسان رسمی تهران خواهند بود. کلیه کارشناسان رسمی عضو کانون کارشناسان رسمی محسوب میشوند و تابع مقررات این قانون و نظامات کانون میباشند. (ماده ۱ لایحه قانونی مربوط به استقلال کانون کارشناسان رسمی مصوب ۱/۸/۱۳۵۸ شورای انقلاب)
کانون وکلا
کانون وکلای دادگستری مؤسسهای است مستقل و دارای شخصیت حقوقی که در مقر هر دادگاه استان تشکیل میشود. (ماده ۱ لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب ۵/۱۲/۱۳۳۳)
کانه
مواد معدنی یا کانیهای موجود در کانسار که دارای ارزش اقتصادی است. (بند پ ماده ۱ قانون معادن مصوب ۲۳/۳/۱۳۷۷)
کانهآرایی
عبارت است از کلیه عملیات فیزیکی، شیمیایی و فیزیکوشیمیایی که به منظور جدا کردن قسمتی از مواد باطله از کانه یا تفکیک کانهها از یکدیگر انجام میگیرد. (بند ز ماده ۱ قانون معادن مصوب ۲۳/۳/۱۳۷۷)
کاه خشخاش
کلیه قسمتهای بوتهخشخاش (به استثنای دانههای آن) میباشد که پس از حصاد خشخاش میتوان از آن داروهای مخدره استخراج نمود. (ماده ۱ قانون الحاق دولت ایران به پروتکل تحدیدو تنظیم کشت خشخاش و تولید و تجارت بینالمللی و تجارت عمده مصرف تریاک مصوب ۱۴/۰۸/۱۳۳۶)
کتاب
هر اثر چاپی غیر ادواری که به منظور ارائه به عموم انتشار یافته و بیش از (۲۵) صفحه داشته باشد. (ردیف ۱ بند الف موظف بودن کلیه ناشران به انتشار کتب همراه با حذف فهرستنویسی پیش از انتشار و شماره استاندارد بینالمللی کتاب (شابک) مصوب ۰۵/۱۲/۱۳۷۵ هیأت وزیران)
کتابخانه عمومی مجلس شورای اسلامی
کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی که در این اساسنامه به اختصار کتابخانه نامیده میشود، مؤسسهای تحقیقاتی فرهنگی و خدماتی است که زیر نظر مستقیم رئیس مجلس فعالیت میکند. (ماده ۱ اساسنامه کتابخانه ها، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی مصوب ۱۳/۹/۱۳۷۵)
کتابخانه ملی
کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران که در این اساسنامه کتابخانه ملی نامیده میشود مؤسسهای است آموزشی (علمی)، تحقیقاتی و خدماتی زیر نظر مستقیم ریاست جمهوری که طبق مقررات این اساسنامه اداره خواهد شد و محل آن تهران است. (ماده ۱ قانون اساسنامه کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۲/۸/۱۳۶۹)
کدخدا
کدخدای ده نماینده مالک و مسئول اجرای قوانین و نظامنامههایی است که از طرف دولت به او مراجعه میشود. (ماده ۱ قانون کدخدایی مصوب ۲۰/۹/۱۳۱۴)
کسبه
کسبه و صنعتگران دستمزدبگیر کسانی هستند که کالا را منحصراً به مصرف کننده بفروشند و یا دستمزد دریافت دارند و نام آنان در تبصره یک این ماده ذکر شده است. (ماده ۵ قانون مالیات بر درآمد و املاک مزروعی و مستغلات و حق تمبر مصوب ۱۶/۱/۱۳۳۵)
کسبه جزء
کسبه جزء کسانی هستند که کالاهای مصرفی را از عمده فروشها خریداری و به مصرف کننده میفروشند یا در مقابل انجام کاری با دست یا ماشینهای کوچک دستمزد دریافت میدارند و حداکثر درآمد سالانه آنها از یکصد و بیست هزار ریال تجاوز نمیکند. (بند الف ماده ۵ قانون مالیات بر درآمد مصوب ۱۰/۵/۱۳۳۴)
کشاورز
کسی که حرفه اصلی او تولید محصول به وسیله عملیات زراعی و یا باغداری باشد. (بند ۶ ماده ۱ قانون شرکتهای تعاونی مصوب ۱۶/۳/۱۳۵۰)
کشاورزی
کشاورزی عبارت است از بهرهبرداری از آب و زمین به منظور تولید محصولات گیاهی و حیوانی (از قبیل زراعت، باغداری، درختکاری مثمر و غیرمثمر،جنگلداری، جنگلکاری، دامداری، پرورش طیور وزنبور عسل و آبزیان) (بند ۱ ماده ۱ از آییننامهاجرایی لایحه قانونی واگذاری و احیا اراضی در حکومت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۳۱/۲/۱۳۵۹ شورای انقلاب)
کشاورزی و منابع طبیعی
کشاورزی ومنابع طبیعی عبارت است از بهرهبرداری از آب و زمین به منظور تولید محصولات گیاهی و حیوانی (از قبیل زراعت، باغداری، درختکاری مثمر و غیرمثمر، جنگلداری، جنگلکاری، مرتعداری، بیابانزدایی، دامداری، شیلات، آبزیان، پرورش طیور و زنبور عسل و کرم ابریشم) (بند ب ماده ۱ قانون تأسیس نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۳/۴/۱۳۸۰)
کشتی
کشتی به هر وسیلهای اطلاق میشود که برای حمل بار در دریا به کار رود. (بند ۴ ماده ۵۲ از قانون دریایی مصوب ۲۹/۶/۱۳۴۳)
کفالت
کفالت عقدی است که به موجب آن احد طرفین در مقابل طرف دیگر احضار شخص ثالثی را تعهد میکند. متعهد را کفیل، شخص ثالث را مکفول و طرف دیگر را مکفول له میگویند. (ماده ۷۳۴ قانون مدنی)
کم زمین
عبارت از کسی که کمتر از عرف محل زمین داشته باشد. (بند ۶ آییننامه اجرایی قانون واگذاری زمینهای دایر و بایر که بعد از انقلاب به صورت کشت موقت در اختیار کشاورزان قرار گرفته است مصوب ۸/۸/۱۳۶۵ مصوب ۲۹/۱۱/۱۳۶۵ هیأت وزیران)
کمفروشی و تقلب
عبارت است از عرضه کالا یا خدمات کمتر از میزان و مقادیر خریداری شده از نظر کمی یا کیفی که مبنای تعیین نرخ مراجع رسمی قرار گرفته است. (از ماده ۳ قانون تعزیرات حکومتی مصوب ۲۳/۱۲/۱۳۶۷ مجمع تشخیص مصلحت نظام)
کمک
عناوین کمک و اعانه مندرج در بودجه کل کشور منحصراً ناظر بر اعتبارات جاری است. (تبصره ۵۸ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور مصوب ۱۵/۱۱/۱۳۵۳)
کمک ازدواج
کمک ازدواج مبلغی است که طبق شرایط خاصی برای جبران هزینههای ناشی از ازدواج به بیمه شده پرداخت میگردد. (بند ۱۱ ماده ۲ از قانون تأمین اجتماعی مصوب ۳/۴/۱۳۵۴)
کمک عائلهمندی
کمک عائلهمندی مبلغی است که طبق شرایط خاص در مقابل عائلهمندی توسط کارفرما به بیمه شده پرداخت میشود. (بند ۱۲ ماده ۲ از قانون تأمین اجتماعی مصوب ۳/۴/۱۳۵۴)
کمککشاورز
کسی است که مالک زمین وعوامل دیگر کشاورزی نیست و در مقابل انجام کار معین کشاورزی مزد (نقدی یا جنسی) دریافت میکند. (بند ۳ ماده ۱ از قانون مربوط به اصلاحات ارضی مصوب ۲۶/۲/۱۳۳۹)
کمک کفن و دفن
کمک کفن و دفن مبلغ مقطوعی است که به منظور تأمین هزینههای مربوط به کفن و دفن بیمه شده در مواردی که خانواده او این امر را به عهده میگیرند پرداخت میگردد. (بند ۱۸ ماده ۲ از قانون تأمین اجتماعی مصوب ۳/۴/۱۳۵۴)
کمیته انقلاب اسلامی
کمیته انقلاب اسلامی نهادی است انتظامی زیر نظر وزارت کشور که هدف آن استقرار امنیت و حفظ انتظامات کشور در جهت پاسداری از انقلاب اسلامی ایران و دستآوردهای آن در چارچوب این قانون میباشد. (ماده ۱ اساسنامه کمیته انقلاب اسلامی ایران مصوب ۰۴/۳/۱۳۶۵)
کمیته ملی المپیک ایران
کمیته ملی المپیک ایران که در این اساسنامه کمیته نامیده میشود براساس اصول اساسنامه کمیته بینالمللی المپیک، به منظور حمایت از نهضت المپیک و بازیهای مربوط به آن و همچنین ورزش آماتوری در ایران تشکیل میگردد. کمیته ملی المپیک ایران سازمانی است مستقل، غیرانتفاعی، دارای شخصیت حقوقی، استقلال مالی و دور از هر گونه منظورهای نژادی، مذهبی، سیاسی و تجاری. (ماده ۱ و ۲ قانون اصلاح لایحه قانون اساسنامه کمیته ملی المپیک ایران مصوب ۳/۴/۱۳۶۰)
کمیسیون امنیت اجتماعی
برای حفظ نظم و امنیت عمومی در هر حوزه فرمانداری کمیسیونی به نام (کمیسیون امنیت اجتماعی) مرکب از فرماندار – رئیس دادگاه شهرستان و در صورت نبودن رئیس دادگاه شهرستان رئیس دادگاه بخش – دادستان – رئیس شهربانی و رئیس ژاندارمری به ریاست فرماندار تشکیل میشود. (ماده ۱ قانون حفظ امنیت اجتماعی مصوب ۲۲/۱۲/۱۳۳۵)
کمیسیون نظارت
کمیسیون نظارت، مجمعی است که طبق مقررات این قانون بر سازمانهای صنفی نظارت دارد. (ماده ۳ (۱۲) قانون اصلاح قانون نظام صنفی مصوب ۱۳/۴/۱۳۵۹ شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران مصوب ۳۱/۲/۱۳۶۸)
کناره یا کرانه : کناره یا کرانه یا دیواره – به قسمتی از حریم رودخانه اطلاق میگردد که آب رودخانه در حداکثر طغیان معمولی خود از آن فراتر نرود. (بند ۲۳ اییننامه اجرایی قانون حفظ و تثبیت کناره و بستر رودخانههای مرزی مصوب ۱۸/۱۲/۱۳۶۳ هیأت وزیران)
کنترل بهداشتی دام
مقصود از کنترل بهداشتی بازرسی و اقداماتی است که از لحاظ پیشگیری و مبارزه با امراض دامی و بیماریهای مشترک بین انسان و دام لازم و ضروری میباشد. (از ماده ۲ قانون سازمان دامپزشکی کشور مصوب ۲۴/۳/۱۳۵۰)
کنترل بهداشتی
منظور از کنترل بهداشتی، بازدید و بررسی وضعیت بهداشتی مراکز مشمول این آییننامه به منظور اعمال ضوابط بهداشت محیطی میباشد. (بند ت ماده ۱ آییننامه بهداشت محیط مصوب ۲۴/۴/۱۳۷۱ هیأت وزیران)
کنده
آن قسمت از تنه درخت که پس از قطع یا شکسته شدن یا سوختن در زمین باقی بماند کنده نامیده میشود. (بند ۴ ماده ۱ از قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها و مراتع مصوب ۲۵/۵/۱۳۴۶)
کنفدراسیون
ائتلاف چند سندیکا تشکیل یک اتحادیه و ائتلاف چند اتحادیه تشکیل یک کنفدراسیون را میدهد. (ماده ۲۵ قانون کار مصوب ۲۶/۱۲/۱۳۳۷)
کوشش فکری
عبارت از تلاش ذهنـی است که در جهت کشـف یا استقــرار ارتباطهای کاملتر بین پدیدهها صورت میگیرد. (بند ۴ ماده ۱ از آییننامه حقوق و دستمزد کارکنان سازمانهای مناطق آزاد تجاری صنعتی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۹/۱/۱۳۷۵ هیأت وزیران)
کیفر تبعی
کیفر تبعی اثر ناشی از حکم است بدون قید در حکم و کیفر تکمیلی همان کیفر تبعی است با این تفاوت که مثل کیفر اصلی در حکم دادگاه قید میشود. (تبصره ماده ۱۹ اصلاحی از قانون اصلاح ماده ۱۹ اصلاحی قانون کیفر عمومی مصوب ۰۷/۴/۱۳۲۸)
کیفر تکمیلی
کیفر تبعی اثر ناشی از حکم است بدون قید در حکم و کیفر تکمیلی همان کیفر تبعی است با این تفاوت که مثل کیفر اصلی در حکم دادگاه قید میشود. (تبصره ماده ۱۹ اصلاحی قانون اصلاح ماده ۱۹ اصلاحی قانون کیفر عمومی مصوب ۰۷/۴/۱۳۲۸)
کیلو
منظور از تنکه در جدول تعرفه ضمیمه این قانون به عنوان واحد وزن و مأخذ دریافت حقوقگمرکیقیدگردیده تن متریک و منظور از یک کیلو یک هزارم آن میباشد. (ماده ۳ قانون تعرفه گمرکی مصوب ۰۶/۴/۱۳۳۴)