پایگاه خبری اختبار- معاون بانک مرکزی از اجرایی شدن پرداخت با موبایل به جای کارت بانکی تا پایان سال خبر داد و تصریح کرد: تا ۶ ماه آینده تمام بانک ها چک الکترونیک صادر می کنند.
به گزارش اختبار به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، نوشآفرین مومن واقفی در آیین افتتاحیه یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظامهای پرداخت گفت: در حوزه سندباکس باید اقدامات مختلفی برای گسترش دامنههای موضوعی و تعداد فراخوانها انجام شود. در دومین سیاست به هاب نوآوری در حوزه نوآوری مالی نیاز داریم. همچنین در حوزههایی مانند رگتکها به شدت نیازمند بازیگران جدید هستیم. شاید مشکل اینجاست که مدل کسبوکاری سودآور و با بهرهوری بالایی در این حوزه تعریف نشده است. باید بخش انتقال دانش با سایر کشورهای جهان در این زمینه را نیز فعال کنیم.
اجرایی شدن میرشتاب اقدام مهم بانک بانک مرکزی در حوزه پرداختهای بینالمللی
وی در ادامه تصریح کرد: عدم توجه به موقع به حوزه بانکداری باز، موجب عقب ماندن حوزه رگولاتوری و نظارت نسبت به پیشرفتهای فنی است. یکی از تمرکزهای اصلی بانک مرکزی در سال آینده حوزه بانکداری باز است و انتظار داریم تا پایان سال آینده بتوانیم آن را به طور کامل مستقر کنیم.
مومن واقفی با بیان اینکه در زمینه ریال دیجیتال هم اکنون دوره آزمایشی این طرح تمام شده و برنامه به توسعهپذیری و کاربردها رسیده است خاطرنشان کرد: در زمینه پروژه کهربا نیز که ترکیبی از چند فناوری جدید است این امکان فراهم می شود که گوشی تلفن همراه به عنوان کارت برای انجام تراکنش های مبتنی بر NFC استفاده شود ،هم اکنون نزدیک به ۷۰ درصد از بانکهای صادر کنند امکان ارائه این خدمت را دارا هستند و همین بانکها نیز در بحث توسعه شبکه کارت میرشتاب بکارگرفته شده اند ،پیش بینی می شود تا پایان دی ماه امسال ۳۰ درصد از شبکه پذیرندگی نیز در این حوزه فعال شوند که در این صورت می توان در صورت که گوشی تلفن همراه انان NFC را پشتیبانی کند از طریق موبایل اقدام به خرید کنند .
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی خاطر نشان کرد: در حال حاضر تمام بانکهای کشور پذیرنده و ۱۶ بانک پذیرنده و صادرکننده چک الکترونیکی هستند. تا پایان سال امیدواریم کل شبکه بانکی بتواند در زمینه چک الکترونیک به طور کامل فعالیت داشته باشد. توسعه چک الکترونیک برای افراد حقوقی نیز از اقدامات در حال اجرا است. توجه به اعتبارسنجی و ارتقای فناوریهای مبتنی بر هوش مصنوعی نیز از دیگر رویکردها در اقدامات در دست اجرای بانک مرکزی است.
زیست بوم فناوران مالی با اکوسیستمهای دیگر تعامل دارد
عضو هیئت عامل بانک مرکزی با بیان اینکه بحث کنونی ما زیست بوم فناوری مالی است که اگر به آن توجه نکنیم با مشکلات عدیدهای مواجه خواهیم شد، بیان داشت: مسائل فنی راهحلیهای مشخصی دارند و تک بعدی بوده و قابلیت تحلیل آن سادهتر است، اما شکل گیری زیست بوم ناشی از نیاز به حل مسائل در سایه همکاری مشترک همه بازیگران است. در واقع باید چشمانداز مشترک داشته باشیم و این نوآوری جز در سایه یک همکاری و رقابت همکارانه شکل نمیگیرد.
وی در ادامه تاکید کرد: در حال حاضر زیست بوم مالی حال خوبی ندارد و چالشها و بنبستهایی دارد که اگر افرادی که در این همایش هستند، به عنوان فعالان این زیستبوم، راه حلی برایش پیدا نکنند، در آینده با مشکلات جدیتری هم مواجه میشویم.
مومن واقفی افزود: مواردی مانند قواعد و سیاستها، فرهنگ، سیستمها، بازار و ترجیحات مشتریان و مقررات و سیاستها نیز باید مورد توجه قرار گیرند، وگرنه صرفا راجع به مسائل فنی صحبت کردهایم. تاکنون نیز بیشتر بر حوزه فنی تمرکز داشتهایم و به پارامترهای دیگر کمتر توجه کردهایم. زیست بوم فناوران مالی با اکوسیستمهای دیگر مثل زیستبومهای سلامت و تولید هم تعامل دارد و بر آنها اثر میگذارد و از آنها اثر میگیرد.
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی اظهار داشت: فقط در حوزه پرداخت و تسویه که یکی از بخشهای زیستبوم فناوری مالی است، در سال ۱۴۰۲، تعداد تراکنشهایی به تعداد ۷۰ میلیارد در شبکه شتاب، شاپرک ۴۹ میلیارد، ساتنا ۸۹ میلیون (که نسبت به سال قبل خود ۲۵ درصد رشد داشته است)، پایا ۳/۳ میلیارد و چکاوک ۹۸ میلیون چک تبادلی پردازش شده است.
بیشتر بخوانید:
الزامات قانونی مبارزه با پولشویی به شبکه بانکی و مشتریان بانک ها ابلاغ شد