زندان وکیل آباد مشهد
زندان مرکزی مشهد یا زندان وکیلآباد زندان مرکزی شهر مشهد خیلی قبل تر داخل شهر و در خیابان ارگ، پاسداران فعلی واقع بود و سپس به وکیل اباد، مکان فعلی منتقل، که ابتدا در خارج شهر واقع شده بود اما با پیشروی شهر اکنون در داخل شهر قرار گرفتهاست.
۸ هزار زندانی در زندان مرکزی مشهد
مدیر زندان مرکزی مشهد می گوید: در زندان مرکزی مشهد بیش از هشت هزار زندانی در حال گذراندن دوره حبس خود هستند. این افراد به دلیل ارتکاب جرایم عمد و غیرعمد مختلف روانه زندان شده اند۴۳ درصد زندانیان به جرم سرقت، 23 درصد به جرم اعتیاد، ۳ درصد به دلیل جرایم منافی عفت، ۱۳ درصد به دلیل جرایم علیه اشخاص، یک درصد به دلیل اختلافات خانوادگی، یک درصد به دلیل اقدام علیه امنیت عمومی و ۳ درصد به دلیل محکومیت های مالی در زندان به سر می برند و حدود ۱۴ درصد را نیز سایر زندانیان تشکیل می دهند.
حرفه آموزی و کار درمانی رسالت اصلی زندان مرکزی مشهد است که در این زمینه ۸۰ درصد زندانیان در حرفه های مختلف همچون تراشکاری، صنایع دستی، کفاشی، خیاطی و … مشغول فعالیت هستند. با توجه به این که یکی از بزرگ ترین معضلات جامعه مسئله اشتغال است، برنامه ریزی در سازمان زندان ها به گونه ای بوده که زمینه حرفه آموزی زندانیان فراهم شود؛ چرا که بسیاری از آن ها به دلیل نداشتن شغل و حرفه مناسب، به ارتکاب جرم روی آورده اند. با اجرای این برنامه، افراد بعد از رهایی از زندان در حرفه ای که آموخته اند مشغول به کار می شوند و امرار معاش می کنند. هم اکنون حرفه آموزی و اشتغال زندانیان در زندان هم با دریافت سفارشات از بیرون، فروش محصولات و به تبع آن پرداخت دستمزد به زندانیان همراه است و بسیاری از آن ها علاوه بر تامین هزینه های خود، بخشی از درآمدشان را برای خانواده لحاظ می کنند.
«حیات سرمد» و کمک به زندانیان
مدیر زندان مرکزی مشهد، راه اندازی موسسه «حیات سرمد» را از جمله اقدامات در راستای حمایت از زندانیان معرفی می کند و می گوید: علاوه بر این موسسه، موسساتی همچون مراکز مشاوره درمانی خانواده پایدار ایجاد شده است تا از فروپاشی خانواده زندانیان جلوگیری شود. فعالیت این موسسات حمایتی، زندانیان را برای بازگشت به اجتماع آماده و در کنار آن، تلاش می کند آن ها را از آسیب هایی که با آن مواجه بودند یا خواهند بود، محافظت کند.
ستاد دیه و چشم امید زندانیان جرایم غیر عمد
وی تصریح می کند: فعالیت ستاد دیه هم یکی دیگر از اقداماتی است که در زندان مرکزی مشهد فعال است و افراد خیر و موسسات در این زمینه برای آزادی زندانیان غیر عمد قدم های بزرگی برداشته اند و ما همچنان در انتظار یاری سبز آنها هستیم. تا کنون با کمک های مردمی که از طریق ستاد دیه جمع آوری شده است و با برپایی جشن های گلریزان، بسیاری از زندانیان جرایم غیر عمد که به دلیل مشکلات مالی روانه زندان شده بودند ، به آغوش خانواده بازگشته اند.
برنامه های معنوی زندان
در ادامه حجت الاسلام و المسلمین «محسن لزگی» رئیس امور فرهنگی و تربیتی زندان مشهد، هدف اصلی در سازمان زندان ها را ارتقای شخصیت و رشد معنویات در زندانیان عنوان می کند و می گوید: ما نیز در زندان مرکزی مشهد تلاش می کنیم با اجرای برنامه های معنوی، فرهنگی و ورزشی در کنار اقدامات تامینی، فضایی آرام برای زندانیان، فراهم کنیم. وی به برخی از برنامه های فرهنگی و تربیتی نیز اشاره می کند و می گوید: برگزاری محافل و مسابقات قرآنی، کلاس های مهارت زندگی و برنامه های ورزشی همچون ورزش باستانی و کشتی، از جمله برنامه هایی است که در زندان مرکزی مشهد اجرایی شده است.
شناسنامه فرهنگی برای هر زندانی
لزگی با بیان اینکه کلیه زندانیان دارای شناسنامه فرهنگی هستند، می گوید: زندانیان هنگام ورود به زندان در ۵ مرحله نسبت به موضوعات فرهنگی و تربیتی ارزیابی می شوند و بر این اساس، برای نیازهای فرهنگی و معنوی آن ها برنامه ریزی می شود. البته شرکت در کلاس های فرهنگی اجباری نیست و حضور در آن به تصمیم خود زندانیان بستگی دارد؛ اما خوشبختانه با توجه به علاقه باطنی بسیاری از آن ها به این موضوعات، مشتاقانه در این برنامه ها شرکت می کنند. به عنوان نمونه روزانه ۵ هزار و ۷۰۰ نفر از زندانیان بدون هیچ اجباری در ۳ وعده نماز جماعت شرکت می کنند. وی ادامه می دهد: هم اکنون ۶۴ مربی قرآن در زندان مشهد تعلیم زندانیان را بر عهده دارند و نتیجه این آموزش ها این بوده که ۶۸ نفر از زندانیان از یک جزء تا بیست جزء قرآن را حفظ کرده اند.
( منبع:روزنامه خراسان – سال ۹۵)
عکسهای زندان وکیل آباد مشهد
در این ایام در اکثربندهای این ندامتگاه مراسم ترتیل قرآن برگزار میگردد. همچنین در لحظات نزدیک افطار نیز با حضور مبلغان و روحانیون مذهبی سخنرانان در اهمیت و ثواب ماه رمضان مطالبی بیان میکنند و در خاتمه با طنین انداز شدن صدای اذان مغرب از بلندگوهای زندان مددجویان این ندامتگاه اقدام به برپایی نماز جماعت نموده وپس از اقامه نماز زندانیان زندان وکیل آباد مشهد با یکدیگر برسرسفره افطارحاضر و با شربت و خرما و نان و پنیر و دیگر خوراکی ها روزه خود را افطار میکنند .
سوالات متداول
تلفن تماس: ۰۵۱۳۸۶۷۹۰۱۲
باسلام. از مسوولین محترم یک سوال داشتم. این زندان رو کی از داخل شهر میبرید؟چندین سال هست قول جابه جایی این زندان داده شده ولی متاسفانه هیچ اقدامی انجام نمیشه.
سلام خاهش داریم اززندان مرکزی مشهدبازدیدکنید…
سلام من همسرم یه موتور سیکلت خرید ولی دزدی هست به نظرتون زندان میره
سلام من میخام برم داخل زندانو ببینم
سلام من میخام برم داخل زندانو ببینم چه شکلیه
سلام چطور میشه به زندانیان بی ملاقاتی کمک کرد
شما به آزادهای بی کس کمک کن