راهش
مرجع تخصصی اخبار حقوقی ایران و جهان

دریافت مهریه از سهم الارث شوهر

آیا زنان میتواند مهریه خود را از محل سهم الارث شوهرشان مطالبه و دریافت کنند؟ آیا گرفتن مهریه از سهم الارث شوهر امکان پذیر است؟ نحوه مطالبه و دریافت مهریه از سهم الارث شوهر چگونه است؟

به گزارش سایت حقوقی راهش، یکی از راههای مطالبه و دریافت کردن مهریه از شوهر توقیف کردن سهم الارث است. امروزه با بالا رفتن نرخ طلاق، زنان در پی یافتن راه هایی هستند که با سرعت بیشتری بتوانند به مهریه شان دست پیدا کنند.

با اینکه افراد زیادی هستند که حتی در زمان زندگی زناشویی مهریه همسرشان را بصورت تمام و کمال پرداخت می کنند، اما تعداد مردانی که اعتقاد دارند مهریه فقط در صورت وقوع طلاق باید پرداخت شود خیلی زیاد تر است.

همانطور که می‌دانیم مهریه از مهمترین و اساسی ترین حقوق مالی زنان است که به محض واقع شدن عقد نکاح بین زن و مرد به زن تعلق پیدا می‌کند. طبق قانون مدنی به مجرد وقوع عقد ازدواج زوجه مالک تمام مهریه می‌شود که این موضوع هم در ازدواج دائم و هم در ازدواج موقت صدق می کند.

زمان مطالبه مهریه

زن بعد از عقد نکاح هر زمان که بخواهد میتواند مهریه را از شوهرش مطالبه و دریافت کند و از لحاظ مطالبه کردن و دریافت نمودن مهریه هیچ تفاوتی نمی کند که زن باکره باشد یا اینکه با شوهرش ارتباط جنسی برقرار کرده باشد.

به بیان دیگر مهریه حق قانونی زنان است و بر طبق ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی به مجرد عقد، زن مالک مهر می شود و می تواند هر تصرفی که بخواهد در آن انجام بدهد.

توقیف سهم الارث بابت مهریه

توقیف کردن سهم ارث بابت مهریه از راه‌هایی است که زوجه میتواند برای دریافت مهریه اش بر روی آن حساب کند چون ممکن است زوج اموالی نداشته باشد که زوجه بتواند از محل آن مهریه اش را مطالبه کند اما فرضا پدر شوهر در یک تصادف یا به صورت طبیعی فوت کند و در نتیجه اموال و دارایی او برای وراثش باقی بماند.

در این حالت زوجه میتواند با توقیف کردن سهم الارث شوهرش مهریه خود را دریافت نماید یعنی به خاطر طلبی که از شوهرش بابت مهریه دارد می تواند سهم الارث او را توقیف کند و این درست مثل این است که شخص طلبکار با توقیف سهم الارث بدهکار طلب خود را مطالبه و دریافت نماید.

نحوه توقیف کردن سهم الارث زوجه بابت مهریه چگونه است؟ مراحل توقیف سهم الارث شوهر بابت مهریه چیست؟

اگر زوجه بخواهد از راه توقیف کردن سهم الارث همسرش مهریه خود را دریافت نماید می تواند ضمن دادخواست مطالبه مهریه از زوج توقیف کردن سهم الارث او را نیز تقاضا نماید.

البته پیش از این درخواست هم می‌تواند برای توقیف سهم الارث همسرش اقدام نماید. در حقیقت زوجه و یا وکیل او می‌توانند با تقدیم دادخواست تامین خواسته درخواست توقیف اموال سهم الارث را به صورت اجرای قبل از ابلاغ مطرح نمایند.

بعد از ثبت شدن دادخواست ذکر شده موضوع اصلی این است که زوجه باید حتماً بررسی کند تا ببیند دادخواست به کدام دادگاه ارسال شده است و علت ضرورت این نکته این است که او بداند به کدام شعبه دادگاه باید مراجعه نماید.زوج باید لیستی از اموال متوفی را به دادگاه ارائه بدهد و بعد از آن از قاضی پرونده صدور دستور توقیف سهم الارث شوهرش برای مهریه را درخواست نماید .

کارهای لازم بعد از توقیف مهریه از محل سهم الارث شوهر

در اینجا به این موضوع می‌پردازیم که پس از توقیف سهم الارث چه اقداماتی باید انجام گیرد بعد از توقیف شدن سهم الارث شوهر توسط زن و همینطور صدور قرار تامین خواسته در این مرحله باید دادخواست مطالبه مهریه تنظیم گردد تا بعد از آن به دفتر خدمات الکترونیک قضایی ارائه شود این مرحله از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا اگر این اقدامات انجام نگیرد زوج می تواند به دادگاهی که سهم الارث او را توقیف کرده مراجعه نموده و از آن دادگاه رفع توقیف از اموال مذکور را بخواهد.

نکته قابل توجه در اینجا این است که زوجه برای تنظیم دادخواست مطالبه مهریه و رسیدگی دادگاه به این موضوع باید مقدار سه و نیم درصد از قیمت ریالی مهریه اش را به عنوان هزینه دادرسی به دادگاه تقدیم نماید.

پرداخت این میزان از بهای مهریه ضروری و اجباری است مگر آن که او درخواست اعسار بدهد و دادگاه با درخواستش موافقت نمایند.

بنابراین هزینه دادرسی مهریه طبق قانون بر عهده زوجه است و چون او در پرونده مطالبه مهریه خواهان است باید این هزینه را واریز نماید و یا اگر از تمکن مالی کافی برای این کار برخوردار نباشد باید «درخواست اعسار از هزینه دادرسی مهریه » را به دادگاه تقدیم کند که در صورت موافقت دادگاه از پرداخت آن معاف خواهد بود.

همانطور که می دانیم هزینه دادرسی در هر دادگاهی بر عهده محکوم است، به این دلیل حتی اگر زوجه در ابتدا به دلیل آنکه دادخواست مطالبه مهریه را می دهد باید هزینه دادرسی را پرداخت کند، اما بعد از اتمام دادگاه این هزینه بر عهده زوج خواهد بود و وظیفه پرداخت آن را خواهد داشت.

که البته اگر قبل از آن زوج درخواست اعسار داده و با آن موافقت شده باشد دیگر نیازی به پرداخت آن نخواهد بود و دادگاه وارد بحث مهریه می‌شود.

سوالات متداول

آیا مهریه

بله اینطور است

به این مطلب امتیاز بده post
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.