آیا مرد میتواند بدون پرداخت مهریه زن را طلاق بدهد؟ مرد چطور میتواند مهریه زن را پرداخت نکند و او را طلاق بدهد؟
مهریه از مهمترین حقوق مالی زوجه است که پس از واقع شدن عقد نکاح در صورتی که این عقد صحیح واقع شده باشد، توسط وی قابل مطالبه می باشد.
معمولاً در جامعه ما این طور مرسوم است که در زمان طلاق زوجه مهریه خود را مطالبه می کند و به حقوق مالی زوجه در آن زمان رسیدگی میشود.
بدون پرداخت مهریه طلاق امکان پذیر است؟
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که ایا اگر مرد خواهان طلاق باشد ولی زن خواستار ادامه زندگی باشد، در این صورت آیا امکان این وجود دارد که بدون پرداخت مهریه زوجه را طلاق بدهد یا خیر؟
در پاسخ به این پرسش باید بگوییم همانطور که می دانیم طبق شرع و قانون جمهوری اسلامی ایران حق طلاق دادن در اختیار مردان است. آنها به راحتی و بدون رضایت زن میتوانند به دادگاه خانواده مراجعه کنند و با دادن دادخواست طلاق زوجه خود را مطلقه نمایند.
رضایت زن در طلاق موثر است؟
در این خصوص به هیچ عنوان رضایت زوجه مطرح نیست. یعنی اگر زن راضی به جدایی نباشد ولی مرد خواهان طلاق باشد، نهایتاً حکم طلاق صادر خواهد شد، زیرا اختیار طلاق با مرد است، حتی اگر هیچ دلیلی برای این امر نداشته باشد.
موضوع مهمی که در مراحل طلاق اهمیت بسیار بالایی پیدا میکند، بحث حقوق مالی زوجه است. دادگاهی که به موضوع طلاق زوجین رسیدگی میکند، موظف به این است که در زمان رسیدگی به رای طلاق تکلیف تمامی حقوق مالی زوجه را نیز مشخص کند.
از حقوق مالی زوجه می توان به مهریه، اجرت المثل، نفقه، نحله و شرط تصنیف تنصیف اموال اشاره کرد که مهمترین و پر بحث ترین حقوق مالی زوجه اصولاً مهریه می باشد، زیرا معمولاً ارزش مالی بیشتری به نسبت سایر حقوق دارد.
این امر موجب بروز اختلافات بسیار زیادی میشود که دادگاه مکلف به روشن کردن تکلیف آن در ضمن رسیدگی به رای طلاق میباشد.
دادگاه بدون پرداخت مهریه حکم طلاق می دهد؟
اینکه برخی تصور میکنند چون اختیار طلاق به دست مرد است، پس به راحتی میتواند همسرش را طلاق بدهد و بدون پرداخت مهریه این کار را انجام بدهد و بدین ترتیب با اختیار داشتن حق طلاق میتواند از پرداخت مهریه نیز شانه خالی کند تصوری اشتباه است.
بنابراین تکلیف تمامی حقوق مالی زوجه در هنگام طلاق باید مشخص شود و زوج نمی تواند از پرداخت مهریه همسرش فرار کند زیرا مهریه یک دین است که از زمان عقد هر زمانی که زن آن را مطالبه کند شوهر مکلف به پرداخت آن می باشد.
در صورتی که در طول زندگی مشترک زوجه مهریه خود را مطالبه کند، در زمان انحلال نکاح که یکی از موارد آن طلاق است، تکلیف مهریه باید مشخص شود و مرد باید آن را پرداخت کند.
وقتی زن راضی به طلاق نیست مهریه یکجا پرداخت می شود؟
سوال دیگری که در اینجا مطرح میشود این است که اگر مرد دادخواست طلاق بدهد در حالی که زن راضی به این امر نباشد آیا مرد باید تمام مهریه را در هنگام طلاق بصورت یکجا پرداخت کند؟
در پاسخ به پرسش فوق باید بگوییم در صورتی که مرد ناتوان از پرداخت مهریه به طور دفعی باشد، لزومی ندارد که یکجا تمام مهریه را پرداخت کند. او می تواند ناتوانی مالی یا اعسارش را در دادگاه ثابت کند تا پرداخت مهریه توسط دادگاه تقسیط شود.
بنابراین اگر درخواست طلاق به خواست مرد صورت بگیرد و زن به این موضوع ناراضی باشد، مرد مکلف به پرداخت مهریه همسرش می باشد.
اگر مرد توان پرداخت کل مهریه نباشد چه می شود ؟
اما اگر دارایی کافی جهت پرداخت یکباره مهریه زوجه را نداشته باشد، میتواند از همان دادگاهی که درخواست طلاق در آنجا مطرح شده است دادخواست اعسار از پرداخت مهریه را نیز بدهد.
بعد از آن دادگاه با توجه به شهادت شهود و همچنین بیانات زن در رابطه با تقسیط مهریه تصمیمش را اتخاذ می کند و رای خود را صادر می نماید.
موضوع بسیار مهم این است که عموماً و رویه دادگاه ها در حال حاضر چنین است که اگر دادگاه دادخواست اعسار مرد را نپذیرد، حکم طلاق به دادخواست مرد متوقف می شود تا زمانی که زود تمام مهریه زوجه را پرداخت نماید و قبل از آن به هیچ عنوان امکان ثبت طلاق نیست.
پیش پرداخت مهریه برای چه افرادی است ؟
در صورتی که دادگاه درخواست مرد مبنی بر اعسار وی را بپذیرد، در این حالت باید مرد پیش پرداخت مهریه را بپردازد تا حکم طلاق صادر شود.
رویه به این صورت است که اگر طلاق به خواست مرد باشد و اعسارش ثابت بشود، دادگاه پیش پرداخت مهریه را دست بالا میگیرد و تا زمانی که آن را پرداخت نکرده باشد حکم طلاق را صادر نمیکند. این موضوع که رویه فعلی دادگاهها است، به خاطر حفظ حقوق مالی زن است تا از ضایع شدن آن جلوگیری شود.
برای مشاوره در خصوص مهریه، معرفی وکیل و یا معرفی دفترخانه می توانید با ما در تماس باشید.
مبلغ مهریه رابه پول یعنی وجه رایج موجودمعلوم کنندودرموقع مطالبه مقدارآنرابراساس تورم سالیانه-اعلام شده ازطرف بانک مرکزی یا موسسه آمار افزایش دهند–مقداراجرت المثل راهم کارشناس دادگاه معلوم میکند/