قیمت دیه کامل در ماههای غیر حرام برای سال ۱۴۰۱، ۶۰۰ میلیون تومان اعلام شد.
طبق اعلام مرکز رسانه قوه قضائیه، به موجب ابلاغ رئیس قوه قضائیه با توجه به بررسیهای به عمل آمده، قیمت دیه کامله در ماههای غیر حرام برای سال ۱۴۰۱ مبلغ ۶ میلیارد ریال معادل ۶۰۰ میلیون تومان تعیین شد.
براساس قانون، نرخ دیه در ماههای حرام به میزان یک سوم افزوده خواهد شد.
دیه چیست ؟
«دیه» در ماده ۱۷ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ این طور تعریف شده است: «دیه اعم از مقدر و غیرمقدر، مالی است که در شرع مقدس برای ایراد جنایت غیرعمدی بر نفس، اعضاء و منافع و یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد به موجب قانون مقرر می شود.»
بیشتر بخوانید: تقسیم دیه بین اولیای دم چگونه است؟ اطلاعات جامع درباره تقسیم دیه
دیه در ماه های حرام؛ تغلیط دیه
مبلغ دیه نفس، در صورتی هم صدمه و هم فوت در یکی از ماه های محرم، رجب، ذی القعده و ذی الحجه (موسوم به ماه های حرام) اتفاق بیفتد، یک سوم به میزان دیه اعم از اینکه مقتول زن باشد یا مرد اضافه می شود (اصطلاحا «تغلیظ» می شود).
بنابر این در صورت وجود شرایط تغلیط، میزان دیه نفس مرد مسلمان ۸۰۰ میلیون تومان و دیه نفس زن مسلمان ۴۰۰ میلیون تومان خواهد بود.
طبق ماده ۴۹۰ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ پرداخت کننده باید دیه را به قیمت تعیین شده برای زمانی که می خواهد بپپردازد بدهد، حتی اگر خود دیه تقسیط شده باشد، هر قسط را باید به قیمت زمان پرداخت بدهد.
بیشتر بخوانید: جدول و محاسبه دیه سال ۱۴۰۱ زن و مرد در ماههای حرام و غیرحرام
تکلیف پرداخت قسطی دیه
باید بین تقسیط خود دیه و تقسیط قیمت دیه قائل به تفکیک شد، ممکن است مقرر شده باشد جانی هر ماه مثلا یک دهم مقدار دیه ای که محکوم شده است (مثلا دیه کامل مرد مسلمان) را بپردازد، در این صورت در هر نوبت باید به قیمت زمان پرداخت بپردازد، یعنی در همین فرض که مقرر شده جانی هر ماه یک دهم دیه کامل را بپردازد، در اسفند ۱۴۰۰ باید ۴۸ میلیون تومان پرداخت می کرده است ولی در فروردین ۱۴۰۱ باید ۶۰ میلیون تومان بپردازد.
ولی اگر در همین پرونده، مقرر شده بود که جانی ۴۸۰ میلیون تومان (که مثلا قیمت دیه در زمان توافق بوده است) را در ده قسط بپردازد، در هر حال باز هم در هر قسط همان ۴۸ میلیون تومان را باید بپردازد.
مطالب مرتبط:
میزان دقیق نرخ دیه سال ۱۴۰۱ در ماههای حرام و غیرحرامکاربر چقدر است؟