سفارت ایران در استرالیا، یکی از مراکز اصلی خدمات کنسولی به ایرانیان مقیم استرالیا است. در این مقاله اطلاعات کامل درباره سفارت ایران در استرالیا و خدمات این کنسولگری را ارائه می دهیم.
کلیه امور مقدماتی خدمات کنسولی توسط سایت راهش انجام می شود. کافی است در واتساپ با ما در ارتباط باشید.
گذرنامه و پاسپورت
گذرنامه یا پاسپورت نوعی سند شناسایی بین المللی است که برای شناسایی افراد یک کشور در داخل کشورهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. این سند از سوی دولت هر کشور برای ساکنان آن کشور صادر میشود. از طریق این سند دولت مبدا از دولتهای مقصد اجازه عبور از خاک آن کشور را برای ساکنان خود درخواست مینماید. انواع مختلف گذرنامه برای مقاصد به سه دسته تقسیمبندی میشوند. گذرنامه توریستی، گذرنامه دیپلماتیک و گذرنامه خدمت. در مورد گذرنامه اول، همانطور که از نام آن پیداست برای مقاصد تفریحی و تجارتی گذرنامه صادر میشود. گذرنامه دیپلماتیک برای افراد سیاسی و مقامهای رده بالای دولتها و مورد آخر نیز برای انجام ماموریتهای افراد شاغل کشور صادر میشود که قوانین مربوط به آنها همانند گذرنامههای دیپلماتیک است.
بیشتر بخوانید: انواع پاسپورت ایرانی
چه کسانی نمیتوانند گذرنامه را دریافت نمایند؟
باید توجه داشته باشید که همه افراد نمیتوانند گذرنامه یا پاسپورت را دریافت کنند. چه افرادی نمیتوانند گذرنامه دریافت کنند؟
۱-افرادی که بر اساس دستور کتبی مقام قضایی اجازه خروج از کشور را نداشته باشند.
۲-افرادی که در خارج از ایران سوء پیشینه داشته باشند.
۳-افرادی که دارای بدهی مالیاتی و یا شاکی خصوصی داشته باشند، مجاز به دریافت گذرنامه نمیباشند.
بیشتر بخوانید: ورود به ایران با پاسپورت تاریخ گذشته
مدرک لازم برای درخواست گذرنامه
در ارائه مدارک همیشه دقت و حوصله لازم را به خرج دهید؛ چرا که در صورت نقص در ارائه مدارک لازمه، درخواست شما رد شده و ممکن است تا نوبت بعدی زمان و هزینه زیادی از شما تلف شود. بنابراین با دقت مدارک لازم را جمعآوری کنید که درخواست شما سریعتر و زودتر انجام شود. دو روش جهت ارسال مدارک لازمه وجود دارد. روش اول از طریق سامانه اینترنت و سامانه میخک است. روش دوم از طریق مراجعه حضوری یا پست است. در روش دوم حتما باید از قبل در سامانه میخک ثبت نام کرده و سپس به همراه کد رهگیری ارسال شده توسط سامانه، حضور به عمل رسانید.
نکته! برای افراد زیر سن قانونی ۱۸سال، ولی قانونی او( پدر، پدر جد، قیم) بایستی در سامانه میخک به نام خود ثبتنام کند و گزینه درخواست برای فرزندم را انتخاب نماید.
مدارک لازم برای افرادی که گذرنامه ایرانی در اختیار دارند و به دلیل پایان اعتبار آن و تغییر محل اقامت خود نیاز به تجدید و تعویض گذرنامه دارند عبارتند از:
- کد رهگیری که پس از ثبتنام در سامانه میخک برای آنها ارسال شده است.
- اصل گذرنامه ایرانی
- اصل شناسنامه عکسدار
- اصل کارت ملی( در صورت وجود)
- کپی مدرک اقامت استرالی( کارت شهروندی، برگه ویزای دائم و یا موقت و…)
- دو قطعه عکس رنگی جدید( دارای تاریخ) ۳۵*۴۵ میلیمتر یا پاسپورت سایز مناسب
*توجه: عکسهای شما باید دارای زمینه سفید، بدون کلاه، عینک و ظاهری مناسب با رئایت شئونات اسلامی همچنین در بانوان با رعایت کامل حجاب اسلامی باشد.
- اصل کارت جدید نظام وظیفه برای آقایان مشمول و زیر ۵۰ سال تمام
تکمیل فرم اجازه نامه برای صدور گذرنامه
- تکمیل و ارائه فرم اجازهنامه شوهر برای بانوان متاهل-ولی(پدر جد، پدری و یا قیم) برای فرزندان زیر ۱۸ سال و بارگذاری آن در بخش مشخص شده در سامانه میخک. برای بانوان متاهل و فرزندان زیر ۱۸ سال که مدارک لازم را به صورت پستی ارسال مینمایند به جای اجازه همسر، کافیست فرم مورد نظر را تکمیل کنند. بعد از تکمیل، امضا و تایید فرم در یکی از مراکز انتظامی باید ابتدا آن را در سامانه میخک بارگذاری کرده و سپس اصل فرم را به همراه مدارک ارسال نمایند. بخشهای مختلف این فرم باید بر اساس شناسنامه و گذرنامه ایرانی متقاضی تکمیل شود و همچنین حاوی مهر ایستگاه انتظامی، نام و امضا کامل مامور تایید کننده باشد.
*تذکر
بانوانی که محل اقامت همسرشان در گذرنامه ایرانی آنها، کشور استرالیا ثبت شده باشد، نیازی به تکمیل و ارسال فرم نام برده نداشته و در عوض میتوانند اصل گذرنامه معتبر ایرانی و سند اقامتی همسر خود را ارائه دهند.
بیشتر بخوانید: هزینه تمدید گذرنامه در خارج از کشور
درخواست گذرنامه برای خانواده
اگر قصد دریافت گذرنامه برای همسر و چند فرزند خود باهم دارید، میتوانید اسامی همه آنها را در فرم اجازه همسر برای بانوان متاهل-ولی(پدر، جد پدری و یا قیم) برای فرزندان زیر ۱۸ سال و یا فرم Statutory declaration ذکر کرده و برای همه درخواستها در سامانه بارگذاری نمایید. نیازی به فرم جداگانه برای هرکدام نیست.
- اصل قیمنامه برای فرزندان زیر ۱۸ سال که ولی رسمی دارند.
- پرداخت هزینه ۱۷۱ دلاری برای افراد ۱۸ سال به بالا و ۸۶ دلار برای فرزندان زیر ۱۸ سال به حساب سفارت
*تذکر
هزینه گفته شده، مانی اُوِردر نام دارد و حتما نام کامل خود را پشت مانی اوردر ذکر کنید. در پرداخت حضوری فقط از کارتهای اعتباری(Debit Card) استفاده نمایید. زیرا از پرداخت وجه نقد امتناع میشود. در روش ارسال پستی نیز از قرار دادن پول نقد در پاکت خودداری کنید.
- یک عدد پاکت پستی ضد آب که آدرس شما روی آن درج شده باشد. جهت برگشت مدارک در مراجعه حضوری این مورد لازم نیست.
- بابت تغییر محل اقامتی گذرنامه فعلی شما از ایران به استرالیا میبایست مبلغ ۳۱ دلار را پرداخت نمایید. البته در این مورد شرایط تغییر محل اقامت باید شامل حال شما گردد.
*تذکر
برای تکمیل مدارک لازمه خود میتوانید چک لیست مربوطه را مطالعه نمایید.

افراد ساکن در استرالیا که مدارک هویتی ندارند، چگونه درخواست گذرنامه نمایند؟
این افراد که شناسنامه، کارت ملی و کارت نظام وظیفه آنها در ایران است، میبایست قبل از ارائه مدارک به سفارت، از آشنایان خود در ایران بخواهند که اصل مدارک برای تایید و ارسال کپی به سفارت، به دفاتر وزرات امور خارجی در شهرها تحویل دهند.
بانوان متاهل
بانوان متاهلی که همسر آنها در ایران اقامت دارد، با توجه به این مورد که برای صدور گذرنامه و تغییر محل اقامت، اجازه همسرشان لازم است. قبل از ارائه مدارک لازم است که همسر آنها به دفاتر وزارت خارجه مراجعه کرده و رضایت کتبی خود را مبنی بر تغییر اقامت به استرالیا تنظیم نمایند. اگر همسر در کشور دیگری ساکن بود، میتواند به نمایندگی ایران در آن کشور مراجعه نماید.
بانوانی که با همسر خود مقیم استرالیا هستند و نام استرالیا در محل اقامت گذرنامه شوهرشان ثبت شده باشد، یا بانوانی که همسر خارجی دارند، نیازی به اجازه نامه همسر ندارند. زنانی که همسران ایرانی دارند، پس از ازدواج میتوانند شناسنامه ایرانی دریافت کنند زیرا برای رفتوآمد به ایران بایستی گذرنامه داشته باشند. برای درخواست گذرنامه ابتدا در سامانه میخک ثبتنام کرده و مدارک لازمه را همراه با کد رهگیری، اصل شناسنامه ایرانی و کپی مدرک اقامتی استرالیا به سفارت ایران تحویل دهند.
افراد بالای ۱۵ سال
این افراد چنانچه، شناسنامه عکسدار و کارت ملی نداشته باشند، ابتدا باید در خواست عکسدار کردن شناسنامه خود را دهند و سپس تقاضای گذرنامه نمایند.
کارت نظام وظیفه
کارت نظام وظیفه شخص متقاضی گذرنامه، باید از سری کارتهای جدید و هوشمند باشد. اگر رسید تعویض کارت نظام وظیفه (از قدیمی به جدید)، از طریق وزارت خارجه در تهران یا نمایندگیهای شهرهای دیگر ارسال شود، قابل قبول خواهد بود. همچنین افراد بالای ۵۰ سال و کسانی که در بخش محل اقامت گذرنامه” ایران” ثبت شده باشد، نیازی به داشتن کارت نظام وظیفه ندارند.
محل اقامت
متقاضیان که در گذرنامه جدید آنها نام جمهوری اسلامی ایران ثبت شده باشد، برای ورود به ایران باید مدارک لازمه (اصل شناسنامه، کارت ملی، کارت نظام وظیفه برای آقایان، رضایتنامه همسر و ولی قانونی برای خانمهای متاهل و فرزندان زیر ۱۸ سال) را در دست داشته باشند. جهت خروج از کشور میبایست به پلیس گذرنامه و مهاجرت ناجا نمایند؛ چرا که در صورت نداشتن مجوز، اجازه خروج از کشور برای آنها صادر نخواهد شد.
افرادی که (به جز دانشجویانی که از تسهیلات دانشجویی خود در استرالیا استفاده میکنند) بیش از یک سال اقامت دائم، محل کار و سکونت آنها در استرالیا باشد، اما نام جمهوری اسلامی در گذرنامه آنها ثبت شده باشد؛ هنگام درخواست گذرنامه بایستی نام استرالیا را درج نمایند. این قانون همچنین برای افراد متولد استرالیا که گذرنامه ندارند صادق است و هنگام تقاضا باید نام استرالیا را ثبت کنند. افراد ساکن استرالیا که محل کار آنها در این کشور است، در بخش محل اقامت گذرنامه، نام استرالیا ثبت خواهد شد و برای تغییر محل اقامت خود میبایست مبلغ ۳۱ دلار را بپردازند.
احراز هویت
این کار فقط برای افرادی که تاکنون پروندهای در سفارت نداشته و نخسین بار است که درخواست گذرنامه مینمایند، صورت میپذیرد. متقاضی باید برای احراز هویت به صورت حضوری در سفارت حضور به عمل رساند.
گذرنامه پناهندگان
افرادی که به هر نحوی از ایران خارج شده و از طریق پناهندگی و یا به صورت قانونی به استرالیا وارد شدهاند و در حال حاضر دارای پناهندگی و اقامت دائم هستند، برای درخواست گذرنامه لازم است که در سامانه میخک ثبتنام کرده و با در دست داشتن مدارک لازمه به سفارت مراجعه کنند.
سرقت گذرنامه
افراد خارج شده از کشور به صورت قانونی و ساکن قانونی استرلیا که گذرنامه آنها در استرالیا مفقود و یا به سرقت رفته، بایستی مانند تمامی گروههای دیگر در سامانه میخک ثبتنام نماید. پس از آن با داشتن کد رهگیری و مدارک لازم، همچنین اصل گزارش کتبی و مهر امضا شده ایستگاه پلیس استرالیا مبنی بر تایید سرقت یا مفقودیت گذرنامه به سفارت ایران در استرالیا مراجعه نمایند.
صدور گذرنامه در صورت خروج غیر قانونی از ایران
افراد خارج شده از کشور به صورت غیر قانونی، بایستی به بخش امور سجلات سامانه میخک وارد شوند. سپس صفحه متقاضیان غیر مجاز را به صورت کامل پرکنند تا پس از حل مشکل خروج غیر مجاز و موافقت با صدور گذرنامه، مجدد در سامانه میخک ثبتنام کنند و درخواست صدور گذرنامه را نمایند.
*نکته
_خواهشمند است قبل از مراجعه تقویم تعطیلات سالیانه سرکنسولگری را ملاحظه بفرمایید.
– برای انجام کلیه امور کنسولی به همراه داشتن اصل مدرک اقامتی، کارت ملی، شناسنامه و گذرنامه ایرانی الزامی است.
آدرس سایت سفارت ایران در استرالیا: australia.mfa.ir
در این مقاله هزینه صدور و تمدید گذرنامه آورده شده است.
طبق قانون جاری کشور، صدور گذرنامه برای ایرانیان مقیم خارج از کشور، بر عهده وزارت امور خارجه است که توسط نمایندگی های ایران در آن کشور صورت میگیرد.
مراحل درخواست پاسپورت استرالیا در این مقاله به صورت مفصل آورده شده است.