یکی از موضوعات حقوقی جنجالی در میان خانوادهها بحث از گرفتن مهریه از پدر شوهر است که اطلاع از آن میتواند مفید باشد. در این رابطه تصورات مختلفی در جامعه وجود دارد که بعضا ناشی ازعدم اطلاع دقیق از مباحث حقوقی است. در ادامه این مقاله به این پرسش که آیا میتوان مهریه را از پدر شوهر گرفت پاسخ میدهیم.
مهریه در قانون ایران و شرع اسلام حق زن است که در هر مرحله از زندگی میتواند آنرا درخواست کند و مرد و همسر وی موظف به پرداخت آن است. اما این وظیفه فقط منحصر به همسر است و خانواده وی و پدر شوهر هیچ وظیفهای در قبال مهریه ندارد. حتی اگر پسر فقیر باشد و پدر ثروتمند بازهم پدر هیچ وظیفهای ندارد که بدهی مهریه پسر خود را پرداخت کند.
دو راه قانونی برای دریافت مهریه از پدرشوهر
به طور خلاصه دو راه برای گرفتن مهریه از پدرشوهر وجود دارد:
- تعهد پدر شوهر در عقدنامه برای پرداخت مهریه زن
- فوت پدرشوهر و باقی ماندن اموال او برای ورثهاش
در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا هر دو راه قانونی را توضیح دهیم:
تعهد پدر شوهر در عقدنامه برای پرداخت مهریه زن
اگر پدر شوهر یا هر فرد دیگری در ضمن عقد نکاح یا در هر قرارداد دیگری پرداخت مهریه را تقبل کند و یا ضمانت شوهر (پسرش) را کرده باشد در این صورت زن میتواند برای آنچه پدر شوهر تعهد کرده برای گرفتن مهریه از پدر شوهر به او مراجعه کند. البته یک نکته حاشیهای هم وجود دارد که این ضمانت و تعهد باید از طرف پدرشوهر باشد و فرزند نمیتواند بدون اطلاع وی از طرف او زمان عقد این شرط را بگذارد.
فوت پدر شوهر و باقی ماندن اموال او برای ورثهاش
غیر از ضمانت پرداخت مهریه توسط پدر، یکی دیگر از شرایطی که زن میتواند مهریه را از اموال پدر شوهر خود دریافت کند زمانی است که پدر شوهر یا هر شخص دیگری که شوهر از او ارث میبرد فوت کند و سهم الارثی به شوهر تعلق گیرد در این صورت زن میتواند از محل سهم الارث شوهر مهریه را به مقداری که جوابگوی مهریه باشد، وصول نماید.
در این حالت زن میتواند از طریق اجرای ثبت نسبت به ارثیه ای که از پدرشوهر به همسرش رسیده مطالبه مهریه کند.
سوالات متداول
خیر؛ ارث فقط به افرادی با رابطه نسبی میرسد و ارث پدر شوهر به عروس نمیرسد.
در حالت عادی خیر اما با بعضی شرایط ممکن است که در این مقاله توضیح داده ایم.